Wat is Webflow?

Webflow is een modern ‘no-code’ platform om professionele websites op maat te bouwen. Startend met een blanco canvas of met een template ontwerp je websites met 'drag and drop’.
Gepubliceerd op:
16/3/2021
Webflow
Auteur:
Elliot Mersie
Auteur:
Elliot Mersie
Volgende blog
Arrow

Wat is Webflow?

Webflow is een modern ‘no-code’ platform om professionele websites op maat te bouwen. Voor een lagere kost bekomt men gelijkwaardige zo niet betere resultaten dan met volledig handmatig gecodeerde sites. Door de automatisch gegenereerde ‘clean code’ presteren Webflow-sites beter in Google. Bovendien kan de site-eigenaar zelf content aanpassen, toevoegen en verwijderen. Door te connecteren met Zapier kunnen tijdrovende repetitieve taken vrij eenvoudig worden geautomatiseerd. Zodoende komt er meer tijd vrij voor de belangrijke taken.

Basic moet je dus niet kunnen programmeren. Kan je coderen in HTML, CSS en JavaScript, dan opent dit een waaier van quasi onbeperkte mogelijkheden. Daarom kan Webflow ook worden gecatalogeerd als een een low-code platform.

Webflow hoort thuis in het rijtje van de CMS-websitebuilders: Wordpress, Drupal, Joomla, Weebly, Squarespace… CMS is de afkorting van Content Management System.

Sommige systemen kan je gratis downloaden en gebruiken. Voor Webflow betaal je een bescheiden som. Het is SaaS (Software-as-a-Service) die online in de cloud wordt aangeboden. Je koopt geen softwarelicentie maar betaalt een maandelijks of jaarlijks abonnement.

Waarom Webflow?

1. Modern versus ambacht

Het staat goed te kunnen zeggen: “Ik programmeer websites volledig zelf in HTML,CSS, Javascript, PHP…”. En inderdaad dat is een hele kunst en vraagt grondige kennis van de nodige programmeertalen. Alle bewondering daar voor.

Anderzijds wordt de indruk gewekt dat gebruik maken van low- of no-code platformen voor amateurs is en minderwaardige resultaten oplevert. Niets is minder waar! Het hedendaagse fenomeen van low- en no-code platformen is zonder meer moderne technologie die minstens even goede resultaten oplevert. 

Ambacht is mooi en bewonderenswaardig. Moderne technologie is efficiënter en flexibeler, zowel voor de ontwikkelaar als voor de klant. Voor een kleinere prijs bekomt men resultaten die op zijn minst evenwaardig zijn. 

2. Voordelen voor de klant (website-eigenaar)

Zoals hierboven aangegeven heb je als website-eigenaar een bescheiden abonnementskost. Maar die betaalt zich meer dan terug in de kosten voor ontwikkeling, onderhoud en aanpassingen.

Voor een kleine prijs krijg je een aantal voordelen:

  • Webflow is een compleet platform dat formulieren, marketingtools, back-ups en meer integreert zonder een lawine aan plugins.
  • Updates worden automatisch geïnstalleerd.
  • Websites die in Webflow zijn gebouwd laden en reageren heel wat sneller op Google. Dit komt omdat Webflow automatisch ‘clean code’ genereert. Dit is code die nauw aansluit bij wat goede codeurs schrijven. Bij de anderen is de gegenereerde code rommeliger, wat resulteert in trager reagerende sites.
  • Starten met een blanco canvas is even makkelijk zo niet makkelijker als beginnen met een template. Met een blanco canvas starten geeft volledige vrijheid in ontwerp en stimuleert de creativiteit. Dit resulteert in een meer unieke website met eigen uitstraling. Bij de anderen wordt meestal gestart met een template, die qua kleur en content wordt aangepast. Bij hen is starten met een blanco canvas tijdrovender en dus ook duurder.
  • Toevoegingen of wijzigingen van content (tekst, foto’s) is vrij eenvoudig. De website-eigenaar kan dit zelf en vermijdt zo extra kosten.

Zapier integratie

Je kan je Webflow account connecteren met Zapier. Hierdoor wordt uitwisseling en manipulatie van data tussen meer dan 3000+ webapplicaties (API’s) mogelijk. Dit opent ongekende mogelijkheden m.b.t. opslag, beheer en analyse van data, tot het voeren van gerichte marketingcampagnes, het analyseren en aansturen van productieprocessen en tot nog veel meer. En zeer belangrijk, je kan door het automatiseren van steeds weerkerende bezigheden veel tijd sparen.

Zapier

Besluit

34% van alle websites op internet is gebouwd met Wordpress. Wordpress is gratis software en wordt tot op heden veel toegepast. Het is nochtans onze bevinding dat Webflow een modernere meer efficiënte tool is met een uitstekende professionele support. Het uiteindelijke resultaat is meer afhankelijk van de designer/bouwer van de website dan van de gebruikte tool. De eenvoudige manier om zelf geschreven code te integreren, als eigenaar zelf content te kunnen toevoegen of wijzigen en de mogelijkheid tot eenvoudige connectie met Zapier, zijn geen onbelangrijke voordelen.

Omwille van deze vele voordelen bouwen wij onze websites standaard in Webflow. Wordpress kan ook, als de client daar de voorkeur voor heeft.

Extra diensten die Kopstorm.com in dit verband aanbiedt

Zelfbeheer van content

Wij kunnen er voor zorgen dat je zelf content (tekst, foto’s - geen design) kan wijzigen of vervangen. Het is vanzelfsprekend dat wij je aanleren hoe dit moet. Raak je in de knoei? Dan zetten wij de dingen voor jou graag terug in orde.

Het voordeel van zelfbeheer is dat de inhoudelijke wijzigingen die je aanbrengt geen kosten met zich meebrengen. Heb je liever dat wij je website ook inhoudelijk blijven beheren dan doen wij dit graag voor jou, tegen een vooraf afgesproken vergoeding.

Integraties via Zapier

Wij helpen je bij het selecteren en installeren van voor jou geschikte tools. Indien gewenst kunnen wij je ook helpen bij het gebruik ervan. 

Conversie Webflow / Wordpress

Heb je een website die is gebouwd in Wordpress dan kunnen wij die voor jou omzetten naar een website in Webflow. Omgekeerd kan evenzo. Wij beschikken hiervoor over de nodige tools en kennis.