Wat is online marketing en wat zijn de voordelen?

Online marketing is het promoten van je product of dienst via het internet. Het doel ervan is om potentiële klanten te bereiken.
Gepubliceerd op:
16/6/2021
Online marketing
Auteur:
Norbert Vercauteren
Auteur:
Norbert Vercauteren
Volgende blog
Arrow
 • In 1998 beginnen 2 studenten in een garage een project om het zoeken op internet te vergemakkelijken. Zij noemden het 'BackRub' een naam die even later werd veranderd in Google. De rest is geschiedenis.
 • Jeff Bezos startte in 1995 met de verkoop van boeken, ook vanuit zijn garage. Hij was één van de eersten die dit deed via internet. In 1997 ging "Earth’s Biggest Bookstore" naar de NASDAQ-aandelenbeurs. In 2019 was Amazon het grootste bedrijf ter wereld.
 • In 1999 begint ook in Nederland een bedrijfje met de verkoop van boeken via het internet, deze keer vanuit een bouwkeet op een parking. De naam: Bol.com.

Waarom is Mobile Marketing zo belangrijk?

Ontkoppel even. Je loopt in de stad, een drukke straat, terrasjes. Wat zie je? Veel mensen, veel en vooral jonge mensen met hun mobiele telefoon in de hand. Kijk naar jezelf. Als je niet voor je werk of je studies bezig bent, wat gebruik je dan het meest? Bij de jongere generaties is dat duidelijk de smartphone/iphone. Deze gewoonte nemen zij mee voor de rest van hun leven.

De voordelen van Online & Mobile Marketing

 1. De wereld ligt aan je voeten, steeds meer communicatie verloopt via het internet. Binnen enkele seconden bereik je iedereen op deze planeet. Een klein beetje overdreven, maar toch. De mogelijkheden worden steeds groter.
 2. Het is niet zo duur, met beperkte kosten kan je al heel wat doen.
 3. Personaliseren is makkelijk. Je kan je boodschappen gemakkelijk individualiseren en je potentiële klanten bij naam aanspreken. Doe dat goed, doe het met klasse. Vermijdt ongeloofwaardige 'verkoperspraat' zoals: "Speciaal voor jou mijnheer Peeters hebben wij deze unieke aanbieding." Dan denkt mijnheer Peeters al direct: "Jaja, dat zal wel. Ik zal maar op mijn hoede zijn."
 4. Je kan de resultaten van je acties meten en analyseren. Je kan bijvoorbeeld meten hoeveel mensen je website bezoeken, hoe lang ze op welke pagina blijven, welke producten het meest en het langst worden bekeken, welk percentage van de bezoekers effectief koopt, wat er meest of juist niet gekocht wordt enz.. Je kan de resultaten analyseren en hierop inspelen.

Online & Mobile Marketing kent vele wegen

Je kan online marketing doen op vele manieren. Wij beperken ons hier tot het toelichten van de o.i. meest relevante platforms en mogelijkheden waarbij Kopstorm je van dienst kan zijn.

 • Social Media
 • Email Marketing
 • Affiliate Marketing
 • Content Marketing
 • Search Engine Advertising (SEA)
 • Search Engine Optimization (SEO)
 • Mobile Marketing

Social media

Social media is tegenwoordig één van de best mogelijke middelen om voor producten en diensten belangstelling op te wekken bij potentiële klanten. Niet alle social media-platformen zijn even geschikt om aan online marketing te doen. Voor verdere bespreking hebben wij gekozen voor 'Social Networking' via Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn

Whatsapp is, alhoewel het wereldwijd veruit meer gebruikers heeft dan Facebook, niet in het lijstje opgenomen. Whatsapp is een platform voor 'gesloten' groepen, meer privé. Het behoort dus strikt genomen niet tot de 'social media'. Je kan het beschouwen als een 'andere' vorm van sms-en en is bijgevolg minder geschikt voor advertising en online marketing.

Publieke platformen: Facebook, Instagram & Twitter

Wat Facebook, Instagram & Twitter zeer geschikt maken voor online marketing is dat

 • het publieke platformen zijn met een enorm bereik
 • je er alle soorten content op kwijt kan: teksten, afbeeldingen, geluidsfragmenten, links...
 • 'delen' vanzelfsprekend makkelijk is.
 • je door een Instagram account te koppelen aan je Facebook pagina, een advertentie gelijktijdig kan laten verschijnen op beide platformen.

Onze mening:

 • Twitter is zeer geschikt voor mobile banner-advertising (Ads op smartphones).
 • Ads op Facebook, Instagram en Twitter trekken aandacht en zorgen voor naambekendheid (branding, nieuwe producten..) maar leiden o.i. minder tot directe conversies (aankopen).

Nog dit:

Op Facebook is het mogelijk om een volledig geïntegreerde webwinkel op te zetten, die in alle opzichten draait als een gewone webwinkel. Belangrijk hierbij is dat de Facebook webshop 'mobile first' is. D.w.z. dat hij in de eerste plaats ontworpen is voor mobiele apparaten (smartphones, tablets). Het opzetten van de webshop is gratis. Je betaalt wel 5% transactiekosten op elke verkoop (inclusief BTW en verzendkosten).

Zakelijke netwerking: LinkedIn

LinkedIn is een Social media platform bedoeld voor zakelijke netwerking. Met LinkedIn maak je jezelf of je business zichtbaar online bij professionelen. Het is nuttig bij het vinden van een baan, freelance werk, klanten of potentiële partners.

 • het is een netwerk voor professionals
 • het geschikte medium voor het opbouwen en uitbreiden van je professioneel netwerk
 • je houdt je netwerk gemakkelijk in één keer op de hoogte jouw activiteiten, nieuwe producten...
 • de contactgegevens van je netwerk zijn altijd up-to-date (iedereen houdt zijn eigen gegevens bij)

Email Marketing

Je kan Marketing Emails onderscheidend kenmerken als zijnde:

 • Promotioneel: aankondigen van nieuwe producten, tijdelijke aanbiedingen, kortingen voor abonnees...
 • Informatief: Nieuwsbrieven, aankondiging van nieuwe blogs, verzendbevestiging...
 • relationeel: 'Welkom' bij inschrijving, 'Bevestiging en dank' bij bestelling en na betaling, verjaardagsmail, feed back mail na levering...

Kopstorm automatiseert je klanten-databank en je mailproces. Zo spaar je veel kostbare tijd. Je kan meer mails sturen met veel minder inspanning. Zodoende verbeter je je klanten relaties.

Affiliate Marketing (AM)

Affiliate Marketing is wanneer je je producten of diensten promoot op andere websites dan die van jou.
Een affiliate, ook wel partner genoemd, is iemand die andermans producten promoot in ruil voor een vergoeding/comissie. Affiliate Marketing kan eenvoudig zijn, maar ook groot en complex.

In zijn eenvoudig vorm zijn er 3 partijen: de ondernemer/handelaar, de adverteerder (de affiliate) en de consument/klant.

In de complexe vorm is de affiliate een grote online adverteerder en wordt er gebruik gemaakt van een affiliate netwerk (een vierde partij). Het affiliate network is een platform dat de interacties tussen ondernemers/handelaars en affiliates tot stand brengt en reguleert t.e.m. de financiële afhandeling wanneer via de affiliate een verkoop wordt gerealiseerd.

We lichten dit toe a.d.h.v. enkele voorbeelden.

 • Gesponsord adverteren: de allereenvoudigste vorm van AM is wanneer een plaatselijke handelaar adverteert op websites van lokale verenigingen (sportclubs, culturele verenigingen...) en hiervoor de vereniging sponsort.
 • Ondernemer met een grote mailing list: als iemand met een grote mailing list, bij het uitsturen van zijn mails tegen advertentie voor anderen publiceert dan is dit AM.
 • Wat influencers doen kan beschouwd worden als een vorm van AM. Want ook zij promoten producten van anderen tegen vergoeding.
 • Meer complexe AM: Je kent ze de vergelijkingswebsites zoals vergelijk.be, kieskeurig.be, Aanbieders.be, Kelkoo.be, Spaargids.be tweakers.net enz... Dit zijn grotere complexere AM-sites. Je vindt ze voor van alles en nog wat. Je kan er de prijs van producten van verschillende aanbieders vergelijken. Klik je op de link van de aanbieder van jouw keuze (bijv. Coolblue) en je koopt, dan krijgt de vergelijkingssite commissie op jouw aankoop. Al deze websites zijn 'affiliates' zij verdienen geld door kopers naar een aanbieder, meestal de goedkoopste, te leiden.
  De meeste grotere AM-websites zijn, alhoewel meestal wel, niet enkel vergelijkingswebsites. Je hebt o.a. ook een super goedkope vakantie-aanbieder, een affiliate-website die alle dagkortingen publiceert en zo koopjesjagers aantrekt.

Search Engine Advertising (SEA)

In het Nederlands "Zoekmachine Adverteren".
SEA is voor de jongens met geld! In SEA biedt je samen met je concurrenten op zoekwoorden om bovenaan de SERP (Search Engine Result Page) pagina te verschijnen. Bij SEA koop je je (top)plaats door er voor te betalen.
Voorbeeld: geef in als zoektermen op Google: online marketing. Op de eerste plaatsen verschijnen een aantal websites met er voor in het vet 'Advertentie'. Deze sites kochten hun topplaats door te bieden en te betalen.

Search Engine Optimization (SEO)

Natuurlijk is SEO belangrijk. Er wordt dan ook zeer veel (te veel van hetzelfde) over geschreven en velen claimen excellente SEO-expertise. Lees 100 publicaties over SEO en het lijkt telkens als kauwgom met een ander smaakje. Geef SEO in als zoekterm en je vindt bakken sites waarop SEO-expertise wordt aangeboden.

Je kan dus zeggen geen probleem, dan doen we wat daar gezegd wordt of we huren een expert in. Spijtig genoeg is dat niet zo eenvoudig. Want bij het toepassen van de basics beland je algauw in de schemerzone. Het vaststellen of jij of een expert SEO met grote onderscheiding hebben toegepast is een precaire kwestie. Waarom dat zo is? Omdat niemand het Google ranking-algoritme kan ontcijferen. Men kan tendensen vaststellen, maar exacte wetenschap is het niet. En trouwens wat is het verschil voor je business wanneer je op pagina 5 of op pagina 10 van de zoekresultaten terecht komt? Ga je daardoor meer omzet boeken? Open jij dikwijls websites van pagina 3 of 4 van de zoekresultaten?

Moet je je dan van SEO niets aantrekken? Jazeker wel, want de basics waar Google voor zijn ranking rekening mee houdt, zijn juist die dingen die de kwaliteit van je website naar een hoger level tillen.

Content Marketing

Waarom bezoeken mensen een website? Wanneer zij denken er te vinden waar zij naar op zoek zijn, logisch. Dus als iemand een product of een dienst zoekt die jij aanbiedt, dan kan het dat hij op jouw website terechtkomt. Toch is dit niet alles. Mensen zijn dikwijls op zoek naar informatie, dingen waar zij meer over willen weten. Zij willen bewuste keuzes maken en dit doen op basis van kennis over het product of de dienst die zij willen aanschaffen. Door bijvoorbeeld een 'blog' te voorzien waarin je artikels post met nuttige informatie en kennis die gerelateerd is aan jouw producten of diensten, dan doe je aan 'Content Marketing'. Via deze posts trek je bezoekers naar jouw site. Is jouw content origineel en uniek, dan hou je bezoekers vast, zo niet zijn ze snel weer weg.

Voorbeeld: BricoPlanit heeft in zijn menu-bar bovenaan een rubriek 'Advies'. Dit is een blog met een zeer groot aantal artikelen over 'Hoe maak ik...', 'Zo maak je...' enz... Dit is een mooi voorbeeld van 'Content Marketing'.

In de Websites ontworpen door Kopstorm kan een blog worden opgenomen die jij volledig zelf kan beheren. Je kan artikels, foto's, video's enz... zelf toevoegen, wijzigen of verwijderen. Natuurlijk kan Kopstorm dit ook voor jou doen. Schrik dat er iets fout zou lopen? Als je bij ons host is dat geen enkel probleem. Er wordt dagelijks een back up gemaakt van je website. Als er iets misloopt zetten wij de juiste versie terug.

Je kan ook aan 'Content Marketing' doen via sociale media en nieuwsbrieven bouwen waarin met een link naar jouw website/webshop wordt verwezen. Kopstorm kan het versturen van je nieuwsbrieven en emails automatiseren.

Mobile Marketing

Waarom apart aandacht geven aan 'Mobile Marketing'? Omdat vandaag (Juli 2021) 60% van de Google zoekopdrachten worden uitgevoerd op smartphone / iphone. Noteer wel, dat met 40% van de zoekopdrachten, de verblijftijd nog in het voordeel is van de ldesktop/aptop, toevallig ook 60%. Wanneer er een onderscheid gemaakt wordt volgens leeftijd, dan is bij de jongere generatie het mobieltje de duidelijke winnaar. Sommigen spreken zelfs van een 'big shift'. En... waar bezoekers komen, wordt gekocht.

Websites en advertenties ontworpen voor een desktop/laptop zijn niet zomaar geschikt voor gebruik op een mobiele telefoon. Website bouwers houden daar rekening mee. Vandaag worden nog enkel 'responsive' websites gebouwd. Het ontwerp en het gebruiksgemak van een 'responsive' website past zich automatisch aan aan het gebruikte apparaat: desktop/laptop, tablet of mobiele telefoon.

Geen probleem dus? Probleem niet direct. Er zijn wel evoluties waar het goed is om over na te denken als je een website laat bouwen of digitaal wil adverteren. Contacteer Kopstorm voor bespreking van jouw specifieke situatie.
Een les geschiedenis wordt dit niet en evenmin een uitgebreid betoog over de belangrijkheid van Online Marketing. Volgende 3 simpele feiten spreken voor zich: