Wat is JavaScript? Hoe werkt het?

JavaScript is één van de belangrijkste programmeertalen van het web. Het is een veel gebruikte script-taal om webpagina’s interactiever te maken.
Gepubliceerd op:
6/12/2019
Javascript
Auteur:
Norbert Vercauteren
Auteur:
Norbert Vercauteren
Volgende blog
Arrow

Wat is JavaScript?

Naast HTML en CSS is JavaScript een van de belangrijkste programmeertalen van het wereldwijde web. Het is een veel gebruikte scripttaal (*) om webpagina’s meer levendig en interactief te maken.

(*) Een scripttaal is een programmeertaal die geschikt is voor het schrijven van kleine programmaatjes om veel voorkomende of eenmalige taken te verrichten.

Wat doet JavaScript?

JavaScript kan HTML en CSS programma’s updaten en veranderen. Het kan berekeningen maken, data manipuleren en valideren. De programmering bepaalt of dat dit alles automatisch gebeurt of getriggerd wordt door een handeling van de bezoeker. Dit laatste wil zeggen, een actie van de bezoeker geeft de aanzet voor de uitvoering van het script en veroorzaakt een ‘gebeurtenis’ op de webpagina.

Bijvoorbeeld: Bij een muisklik of bij het hoveren over een knop door de bezoeker veranderen kleuren op de webpagina, of worden teksten uitgerold (>>> lees meer, menu dropdown), verschijnen pop-ups of worden animaties of effecten gestart.  Of na het invullen van getallen worden berekeningen gemaakt…

Met alleen maar HTML en CSS kan dat niet en blijft een webpagina star en onveranderlijk.

Javascript Coding Macbook

JavaScript is client-side

JavaScript is evenals HTML en CSS een “client-side” script-taal. Dit betekent dat het script als code wordt gedownload naar de browser van de bezoeker en daar wordt uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot “server-side” scripts zoals PHP. Daar gebeurt de processing binnen de server. Pas na uitvoering van de code wordt het resultaat gedownload naar de browser van de bezoeker.

JavaScript, AJAX en JSON

AJAX staat voor Asynchronous JavaScript And XML. Het is een gecombineerd gebruik van JavaScript en XMLHttpRequest en wordt gebruikt voor het ontwerpen van interactieve webpagina’s, waarin asynchroon gevraagde gegevens worden opgehaald van de webserver. Daardoor hoeven dergelijke pagina's niet in hun geheel ververst te worden. Hierdoor wordt een instant dynamische interactie met de bezoeker mogelijk gemaakt.

JSON staat voor JavaScript Object Notation. Het is een gestandaardiseerd gegevensformaat.  JSON is oorspronkelijk ontstaan uit de programmeertaal JavaScript, maar is nu een taal-onafhankelijk dataformaat. JSON maakt gebruik van voor de mens leesbare tekst in de vorm van data-objecten, die bestaan uit een of meer attributen met bijbehorende waarden. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor uitwisseling van data tussen de server en de webapplicatie, als een alternatief voor XML.

Alhoewel AJAX nog steeds veel gebruikt wordt, maken moderne implementaties meer en meer gebruik van JSON.

Javascript ≠ Java

De programmeertalen van JavaScript en Java worden nogal eens met elkaar verward omdat de naam en de syntaxis sterk op elkaar lijken. Die gelijkenis is echter oppervlakkig. Het zijn heel verschillende talen.

De verschillen tussen Java en Javascript

  • Java is een programmeertaal. Javascript is een scripttaal.
  • Java is server-side, JavaScript is client-side.
  • Java code moet, voordat je ze kan gebruiken, eerst gecompileerd worden. Javascript is gewoon platte tekst.
  • Java applicaties kunnen zowel in een virtuele machine als in een browser draaien. Javascript code draait alleen in een browser.
  • Een gecompileerd Java programma krijgt de extensie .class. Een Javascript heeft de extensie .js.
  • Java is ontwikkeld door Sun Micro Systems, JavaScript door Netscape.