Hoe werkt Google? (zoekmachine)

Hoe gebruik je de zoekmachine van Google? Hoe werkt het algoritme? In deze blog gaan we er dieper op in.
Gepubliceerd op:
11/12/2019
Google
Auteur:
Norbert Vercauteren
Auteur:
Norbert Vercauteren
Volgende blog
Arrow

Hoe zoekt en rangschikt Google jouw zoekresultaten?

Om beter gebruik te kunnen maken van de Google zoekmachine is het goed enig inzicht te hebben in de werking ervan. De zoekmachine van Google werkt met algoritmes. Een algoritme is niets anders dan een reeks opeenvolgende stappen die, volgens vastgelegde instructies, moeten gezet worden om vanaf een begintoestand een beoogd doel te bereiken. Google werkt met zo’n 250 algoritmes. Van slechts een 150-tal is de werking gekend.

Larry Page

Een belangrijk algoritme waarmee de Google zoekmachine werkt, is het PageRank algoritme, genoemd naar Larry Page één van de ontwerpers van de PageRank. De PageRank rangschikt de resultaten van een zoekopdracht, jouw zoekopdracht dus, op belangrijkheid. Hierbij wordt de belangrijkheid van een webpagina gemeten aan de hand van het aantal keren dat er naar gelinkt wordt vanaf andere webpagina’s. Dit zijn de zogenaamde backlinks. Google doet er alles aan om fake pagina’s niet te laten meetellen in de PageRank. Fake pagina’s zijn pagina’s zonder inhoud, die enkel maar bedoeld zijn om naar een echte pagina te verwijzen, zodat deze laatst hoger scoort in de ranking om gevonden te worden. In het verleden konden backlinks ook gekocht worden. Nu nog? Google doet er alles aan om ook dit fenomeen te bestrijden.

Zoals aangegeven is het PageRank algoritme belangrijk bij het rangschikken van de zoekresultaten. Toch is het maar één van de vele factoren waarmee Google rekent om deze ranking op te maken. De exacte werking en impact van de door Google gebruikte algoritmes, wordt geheimgehouden en is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen. Daarom dat SEO (Search Engine Optimization)  bestaat als een apart vakgebied bij het ontwerpen van websites.

Google werkt met zo’n 250 algoritmes. Van slechts een 150-tal is de werking gekend.
Beste tijdstip om te posten op Instagram Google

Belangrijke vaststelling

Het is blijkbaar niet de rechtstreekse beoordeling van de inhoudelijke kwaliteit van een website die zorgt voor een  topplaats in de rangschikking van de zoekresultaten. Het zijn eerder onrechtstreekse parameters die doen vermoeden dat een website goed is, die gemeten en statisch verwerkt worden, om zodoende tot een ranking te komen.

Wat volgt zijn allemaal onrechtstreekse parameters die gemeten worden en via de algoritmen van Google zorgen voor een topplaats in de zoekresultaten:

 • Hoe meer een website bezocht wordt, hoe beter hij moet zijn.
 • Hoe langer bezoekers op een website blijven, hoe beter hij moet zijn.
 • Hoe meer pages er van een website bekeken worden hoe beter hij moet zijn.
 • Als er van een website enkel de home page bekeken wordt, is dat een minpunt.
 • Hoe meer andere websites naar een bepaalde website verwijzen (backlinks), hoe beter dat Google dit beoordeelt.
 • Als een website goed beveiligd is, is dat een pluspunt, indien niet een minpunt.
 • Als een website een goede sitemap heeft, voldoende inhoud heeft, de keywords goed gekozen zijn, zijn dat een pluspunten…

Wat Google voor jou doet

Vooraleer via Google op het internet te zoeken, is het ook goed dat je weet dat Google een aantal dingen voor jou doet.

Wat doet Google voor jou?

 • De taal van de zoekwoorden erkennen en enkel zoekresultaten in deze taal weergeven.
 • Tijdens het invoeren van zoektermen doet Google suggesties. Hierbij herinnert Google zich je vorige zoekopdrachten en zal die in de suggesties plaatsen.
 • Op basis van jouw zoekwoorden de gevonden webpagina’s sorteren op relevantie (volgens de Google algoritmen)
 • Bij spelfouten in de zoekwoorden of bij het ingeven van onbekende zoekwoorden, doet Google suggesties.
 • Het aantal resultaten weergeven èn het aantal seconden (meestal
 • Onderaan elke pagina met resultaten, 8 gerelateerde zoekopdrachten voorstellen
 • Handig gebruik maken van je locatie om je zoekopdrachten uit te voeren.
Google zoekresultaat pagina

De minst effectieve zoekmethode

De minst effectieve zoekmethode is zonder meer snel één of meerdere zoektermen ingeven. Op deze manier zeg je aan Google:”Zoek mij webpagina’s waarin mijn zoektermen voorkomen, de volgorde en de plaats ervan zijn niet belangrijk”.  Google zoekt dan alle webpagina’s die geheel of bij benadering aan jouw zoekopdracht voldoen en geeft deze weer, gerangschikt op relevantie. Dit laatste is een interpretatie die het Google algoritme maakt op basis van jouw zoektermen. Of deze rangschikking voldoet aan wat jij met jouw opdracht wilde te weten komen, is niet vanzelfsprekend en is afhankelijk van de kwaliteit van de opdracht die je aan Google gaf.

Als resultaat krijg je dikwijls miljoenen of duizenden webpagina’s. Meestal worden websites van de eerste resultatenpagina bekeken en in het beste geval nog enkele van de tweede. Websites van de 3° resultatenpagina en volgenden, worden nog nauwelijks geopend.

Praktische oefening 1:

Je wil weten of sporten op latere leeftijd gezond is.

Geef in en kijk of je vind wat je zoekt:

 1. sporten (50.700.000 resultaten)
 2. sporten leeftijd (7.790.000 resultaten)
 3. sporten latere leeftijd (345.000 resultaten)
 4. sporten latere leeftijd gezond (916.000 resultaten)
 5. sporten latere leeftijd gezond pancreas (34.600 resultaten gevonden, slechts 36 worden weergegeven)

Merk op:

Opdracht 4 heeft meer hits heeft dan opdracht 3. Dit zou je op het eerste gezicht niet verwachten. Dit komt omdat Google ook websites selecteert die, zoals hoger reeds gezegd, bij benadering voldoen aan jouw zoektermen. Bij benadering kan bijvoorbeeld zijn gezonden i.p.v. gezond of later  i.p.v. latere of het opnemen in de zoekresultaten van sites die 2 van de 3 of 4 zoektermen bevatten enz. Zo wordt bijvoorbeeld voor zoekopdracht 5 bij de eerste drie resultaten, de zoekterm die niet op de gevonden webpagina voorkomt, onder het resultaat doorstreept weergegeven. Dit wil zeggen dat in de geselecteerde websites maar 4 van de 5 zoektermen voorkomen. Google zegt wel 386.000 resultaten te hebben gevonden, maar geeft 4 pagina’s met in totaal 36 resultaten weer en geeft dan de boodschap: ” Enkele resultaten die erg lijken op de 36 weergegeven resultaten zijn weggelaten om de meest relevante resultaten weer te geven. Als je wilt, kun je de zoekopdracht herhalen met de weggelaten resultaten ”.

Google geavanceerd zoeken pagina

Woord voor woord is al veel beter

Zoals hoger aangegeven is veruit de meest gebruikte, maar ook de minst effectieve zoekmethode, gewoon één of enkele zoekwoorden ingeven. Doe je dit met leeftijd sport gezond  krijg je dus 12.200.000 resultaten die aan jouw opdracht voldoen of er enigszins op lijken. Stel je wil deze die ‘er op lijken’ niet meenemen in de resultaten. . Je wil dat alle de drie woorden exact gespeld , ergens op de webpagina voorkomen, plaats noch volgorde is belangrijk. Dan ga je naar Tools en selecteer woord voor woord (illustreren…. ) Het aantal gevonden webpagina’s is dan nog 170. Maar je bent zeker dat de zoekwoorden alle drie op de webpagina voorkomen.

Google rangschikt ook hier volgens relevantie . Maar je zult merken dat de geselecteerde webpagina’s, ook deze van de laatste resultatenpagina, (hier pagina 17) de drie zoekwoorden bevatten, met een goede kans op voor jou nuttige informatie. Zodoende zal je ook meer geneigd zijn om websites te bekijken die zich verder in de lijst van de resultaten bevinden.

Op de laatste pagina vind je onderaan het aantal geselecteerde resultaten en een boodschap van Google: “ Enkele resultaten die erg lijken op de 170 weergegeven resultaten zijn weggelaten om de meest relevante resultaten weer te geven. Als je wilt, kun je de zoekopdracht herhalen met de weggelaten resultaten.”