Wat is CleanMyMac en is het betrouwbaar?

CleanMyMac is een applicatie waarmee je veilig programma's, oude bestanden en privacy-gevoelige data kan verwijderen.
Gepubliceerd op:
16/11/2019
CleanMyMac
Auteur:
Elliot Mersie
Auteur:
Elliot Mersie
Volgende blog
Arrow

CleanMyMac is een applicatie waarmee je veilig programma's, oude bestanden en privacy-gevoelige data kan verwijderen.

Denk aan alle onnodige files en junk die op je macbook staan. Voor je het weet is het geheugen vol en werkt je Macbook trager. Hoe werkt het? Je voert een slimme scan uit en de applicatie zoekt vanzelf naar overbodige bestanden die verwijdert kunnen worden. Daarnaast kan je naar grote bestanden zoeken en deze veilig en onherstelbaar laten verwijderen. Ook is het mogelijk om tijdens het verwijderen van programma’s meteen alle overgebleven resten weg te halen. Vandaag heeft ontwikkelaar MacPaw de nieuwste versie van CleanMyMac uitgebracht. Bekijk de nieuwste versie hier.

CleanMyMac interface

De eigenaar: MacPaw

CleanMyMac is van MacPaw, een bedrijf uit Oekraïne dat ook een kantoor in California heeft. Het maakt enkele iOS-apps, maar houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van hulpprogramma’s. De reputatie van MacPaw is in orde, het bedrijf is vrij transparant en plaatst op Facebook foto’s van bijvoorbeeld teamuitjes en events op kantoor. Er wordt wel eens samengewerkt met de Nationale Technische Universiteit van Oekraïne. Er zijn geen rechtszaken of onregelmatigheden rondom het bedrijf.

De claims

CleanMyMac presenteert zich als software die helpt bij het monitoren van de technische staat van je Mac en het opruimen van onnodige bestanden. Die claims worden waargemaakt en de interface is overzichtelijk. Op onze Mac kon CleanMyMac 26GB vrijmaken. De interface toont een overzicht in grote lijnen, maar het is ook mogelijk om individuele onderdelen uit te schakelen en te bekijken welke mappen en bestanden opgeruimd worden.

Veiligheid

De interface zit vol met geruststellende woorden als ‘veilige opruiming’ en ‘slimme optimalisaties’. We hebben CleanMyMac een week lang iedere dag alle mogelijke optimalisaties laten uitvoeren en onze Mac werkt nog steeds. Technisch gezien kan er ook weinig fout gaan aangezien de software vooral tijdelijke en oude bestanden (caches) verwijderd. Denk aan tijdelijke internetbestanden, oude iTunes-backups, logbestanden en taalbestanden. De prullenbak wordt ook voor je geleegd. Het is een beproefd recept waarbij weinig fout kan gaan.

CleanMyMac Privacy Scan

Effectiviteit

Het verwijderen van tijdelijke bestanden en legen van caches levert op korte termijn een berg extra schijfruimte op. Op lange termijn is het voordeel niet blijvend. Bij gebruik van applicaties worden caches opnieuw gevuld en tijdelijke bestanden opnieuw aangemaakt. Apps zijn nu eenmaal gemaakt om met behulp van tijdelijke bestanden zo snel mogelijk te werken.

De enige acties die permanent meer schijfruimte opleveren zijn het verwijderden van taalbestanden en iTunes-backups. Dan blijft van de 21GB effectief nog 2GB over. Het verwijderen van tijdelijke bestanden en legen van caches kan bovendien tijdelijk voor een tragere Mac zorgen, tijdelijke bestanden moeten immers opnieuw aangemaakt worden. Op lange termijn kan CleanMyMac dan ook niet effectiever zijn dan het regelmatig wissen van tijdelijke internetbestanden en legen van de prullenbak.

Onderhoud

Naast het opruimen van bestanden biedt CleanMyMac ook een aantal tools voor onderhoud. Er zijn scripts die het systeem beloven te optimaliseren, de Mail-app en zoekfunctie van OS X sneller maken door de indexering opnieuw te doen en nog een aantal functies die de harde schijf controleren. Voor allemaal geldt dat OS X het ook zelf kan en doet als het nodig is. Er is geen reden om deze onderhoudstaken uit te voeren als een Mac goed werkt.

CleanMyMac scan interface

Privacy en Extra’s

Onder de menu’s privacy en extensies zijn nog wat hulpprogramma’s te vinden. Je kunt er bijvoorbeeld in een centrale interface Safari-extensies uitschakelen, bepalen welke applicaties bij het opstarten openen en de browsergeschiedenis wissen. Het zijn acties die handig in een scherm gegroepeerd zijn, maar met een paar klikken ook binnen Safari of via het Dock uit te voeren zijn. Een laatste extra is het CleanMyMac-menu dat waarschuwt als de prullenmand vol zit, je weinig vrije ruimte hebt, programma’s vastlopen of het RAM-geheugen vol is. Ook hiervoor geldt: handig gegroepeerd, maar niet essentieel.

Conclusie

CleanMyMac is een prima gemaakte applicatie die je op een overzichtelijke manier ruimte vrij laat maken en technisch gezien alle beloftes nakomt. Een groot deel van de functionaliteit is echter niet langer dan een paar dagen effectief, overbodig of zit ook in OS X. CleanMyMac pakt het mooi samen en legt goed uit wat functies doen, maar nodig is het allemaal niet.

Als je het fijn vindt om af en toe een berg tijdelijke bestanden met een druk op de knop weg te gooien, doen de gratis apps CCleaner of OnyX het ook prima. Ze zijn niet zo mooi vormgegeven als CleanMyMac, maar een strakke interface rechtvaardigt de prijs van € 31,96 niet. Ons advies: verwijder af en toe je tijdelijke internetbestanden, leeg de prullenbak op tijd en gebruik je Mac vooral lekker zonder onderhoudsalerts en monitoring van apps zoals deze.