Verbeter jouw Google ranking

Sinds 1 juli 2019 past Google voor het bepalen van de ranking "Mobile First Index" toe. Wat wilt dat juist zeggen?
Gepubliceerd op:
14/7/2021
Google Ranking
Auteur:
Norbert Vercauteren
Auteur:
Norbert Vercauteren
Volgende blog
Arrow

Mobile-First Indexering: letterlijke mededeling van Google

  • Mobile-first indexering betekent dat Google voornamelijk de mobiele versie van de inhoud gebruikt voor indexering en ranking. Historisch gezien gebruikte de index voornamelijk de desktopversie van de inhoud van een pagina bij het evalueren van de relevantie van een pagina voor de zoekopdracht van een gebruiker. Aangezien de meeste gebruikers 'Google search' nu met een mobiel apparaat gebruiken, crawlt en indexeert Googlebot in de toekomst voornamelijk pagina's met de 'smartphone-agent'.
  • Hoewel het niet vereist is om een mobiele versie van uw pagina's te hebben om uw inhoud op te nemen in de zoekresultaten van Google, wordt dit ten zeerste aanbevolen.
  • Het is belangrijk op te merken dat er geen aparte mobile-first index is. Google Zoeken blijft maar één index gebruiken. Google Zoeken blijft de URL weergeven die het meest geschikt is voor gebruikers (of dit nu een desktop- of mobiele URL is) in zoekresultaten.

Kort samengevat

  • Google bepaalt de ranking voornamelijk a.d.h.v. de mobiele versie van je website (vanaf 1 juli 2019).
  • Een mobiele versie van je website is niet verplicht, maar wordt door Google ten zeerste aanbevolen.
  • Er is maar één index, de mobile-first index. Websites gebouwd vóór 1 juli 2019 blijven beoordeeld worden met de laptop index-methode. De resultaten ervan worden geïntegreerd in de mobile-first index.

Moeten eigenaars van Kopstorm-websites nu ongerust zijn? Neen!

Neen, want:

  1. De  'mobile-first' beoordelingsmethode wordt alleen toegepast op websites (nieuwe domeinnamen) die vanaf 1 juli 2019 werden gebouwd. Websites die vóór deze datum al door de Googlebots gekend waren, blijven beoordeelt op de desktop-versie.
  2. Google adviseert de responsive website. Alle KOPSTORM-websites zijn responsive. Responsive wil zeggen dat de website layout zich aanpast aan het apparaat (laptop, tablet, smartphone).

Zeer aanbevolen voorwaarden voor een goede ranking

Enkele zeer aanbevolen voorwaarden waaraan alleszins moeten worden voldaan om een goede mobile-first ranking te bekomen:

  • Snelheid: de snelheid waarmee je website en je pagina's laden is super belangrijk.
  • Zorg dat zowel de inhoud als de structuur van de laptop- en de mobiele versie zo gelijk mogelijk zijn. Vermijd absoluut dat de mobiele versie een afgeslankte laptop versie is, met minder tekstuele of visuele inhoud of met kortere minder betekenisvolle hoofdingen.