Wat is website hosting?

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website.
Gepubliceerd op:
15/11/2020
Hosting
Auteur:
Elliot Mersie
Auteur:
Volgende blog
Arrow

Elke website die je op het internet tegenkomt gebruikt hosting. Digitaal aanwezig zijn is deze dagen onmisbaar, het hebben van een website is één aspect, maar de snelheid waarmee men kan navigeren door je website is zeer belangrijk. Een snelle website ligt natuurlijk niet alleen aan de hosting, maar aan tal van andere factoren (daar gaan we in een latere blog over praten). We bespreken wat website hosting is, welke soorten er worden gebruikt, en enkele providers die wij aanraden.

Wanneer heb ik hosting nodig?

Je hebt hosting nodig wanneer je een website of webshop wilt gaan opzetten die toegankelijk is op het internet. Dit concept werkt hetzelfde zoals een oplader, die data en stroom voorziet zodat je je toestel kan gebruiken. Een website heeft een database nodig die wordt opgeslagen op een server. Die server kan je dus kopen bij een hosting provider.

Het gebruik van een webhosting provider biedt veel voordelen. Betrouwbare hosting providers waarderen hun hardware regelmatig op voor betere prestaties en betere beveiliging. Experts controleren de uptime van de server 24 uur per dag om de sites van klanten te beschermen tegen schadelijke virussen en malware-aanvallen. Het is bijna alsof u uw eigen team met IT-professionals hebt, maar dan zonder het prijskaartje.

Wat is een domeinnaam?

Domeinnaam voorbeeld kopstorm.com

Een domeinnaam is een adres waarmee je op het internet teruggevonden kunt worden. Laten we het maken van een website vergelijken met het bouwen van een huis. Als je geen grond hebt, kun je ook geen huis bouwen, en zo werkt het ook met een website. De hosting provider bied je een stukje grond (webhosting) aan waarop je jouw huis (website) kunt bouwen. Daarnaast heb je een adres (domeinnaam) nodig zodat mensen jouw huis (website) ook daadwerkelijk kunnen vinden. Als iemand de domeinnaam in zijn internetbrowser invoert of op een link klikt, kan de browser de juiste server vinden en komt de gebruiker op de juiste website terecht.

Bij de meeste providers krijg je een e-mail dat gekoppeld is aan je domeinnaam, www.kopstorm.com stelt ons in staat om een e-mail adres aan te maken met de extensie kopstorm (bv. support@kopstorm.com of analytics@kopstorm.com.

Welke soorten webhosting bestaan er?

Webhosting wordt vaak in pakketten aangeboden die verschillend zijn in het aantal features en de prijs. Hoe duurder het pakket, hoe meer features er inbegrepen zitten.

De meest gebruikte hosting hebben we hieronder opgelijst.

Shared hosting

Shared webhosting betekent letterlijk “gedeelde hosting” en dat is dan ook precies wat het is. Je deelt hierbij de capaciteit van de server waarop je website en bestanden staan met andere mensen. In het verleden kon het delen van een server tot problemen leiden omdat bijvoorbeeld een piek in het website verkeer van één site de ‘aangrenzende’ sites kon vertragen. Nu zijn shared webhosting abonnementen echter dusdanig verbeterd dat ze in de meeste gevallen voor goede prestaties zorgen. Geavanceerde providers hebben ook verschillende oplossingen om pieken in te dammen, zoals maatregelen om websites te onderzoeken die een onredelijke hoeveelheid bronnen gebruiken.

Over het algemeen is Shared hosting de meest gebruikte vorm van webhosting. Bij dit concept deel je de server waarop jouw website gehost wordt met andere gebruikers. Shared hosting is daarom de goedkoopste manier om uw website te laten hosten.

Managed hosting

Managed hosting is eentje die je niet veel zult gebruiken, het is bedoeld voor grotere websites die een eigen infrastructuur hebben en veel verkeer moeten verwerken. Je hebt dan een eigen server die beheerd wordt door de hosting provider zelf. De betekenis van Managed Hosting is letterlijk: ‘Beheerde Hosting’. Het managen van hosting is een belangrijke taak en eentje die je door experts wilt laten uitvoeren.

Wil je niet bezig zijn met het regelen van updates, software, back-ups etc, dan is Managed hosting de perfecte oplossing.

WordPress hosting

WordPress Hosting betekent dat de hosting geoptimaliseerd is voor WordPress.

WordPress hosting verschilt in bepaalde opzichten van reguliere hosting. Hoewel de specifieke details per provider verschillen, bieden de meeste hosting pakketten voor WordPress de volgende functies:

  1. Eenvoudige installatie via een one-click installer Hiermee kan je in één klik een Wordpress installatie installeren op de gewenste domeinnaam. Hiervoor is geen technische kennis verreist.
  2. Server configuraties geoptimaliseerd voor het sneller laden van WordPress-sites. Hier kunnen cache gerelateerde optimalisaties en andere aanpassingen onder vallen.
  3. Beveiligingsmaatregelen om te beschermen tegen veelvoorkomende kwetsbaarheden in WordPress. Omdat WordPress meer dan 30% van het internet aanstuurt, ligt het regelmatig onder vuur. Het kan zijn dat je “Managed WordPress hosting” tegenkomt, wat vaak verwijst naar een vooraf bepaalde beveiligde omgeving die gebruik van niet-ondersteunde of kwetsbare plugins beperkt.

WordPress hosting kan draaien op gedeelde, VPS- of speciale servers.

Reseller hosting

Reseller hosting is het beheren en doorverkopen van hosting onder je eigen naam. Je levert zelf technisch support aan de eindklant.

Webflow hosting

Webflow is een CMS platform dat wij zelf gebruiken om websites uit op te bouwen. Alle websites die in Webflow zijn gemaakt maken gebruik van de hosting servers van Amazon. De software laat ook toe om websites te exporteren en ze zelf te hosten, maar dan vallen er enkele belangrijke koppelingen weg, zoals het dynamische CMS systeem.

Wel is het niet mogelijk om gebruik te maken van Webflow hosting met externe websites (niet afkomstig van Webflow zelf).

Waar kan ik hosting kopen?

Als het aankomt op hosting heb je een ruime keuze. Er zijn tal van hosting providers, prijzen kunnen sterk variëren maar de meeste doen hun werk.

Wij hebben zelf een selectie gemaakt, die vind je hieronder terug.

1. Combell.com

Combell is een Belgisch bedrijf dat is uitgegroeid tot één van de marktleiders in website hosting.

Bezoek website: klik hier om naar combell.com te gaan

Combell.com website
Combell.com

2. One.com

One is net zoals Combell één van de marktleiders in website hosting.

Bezoek website: klik hier om naar one.com te gaan

One.com website
One.com

3. Hostnet.nl

Hostnet is de Nederlandse marktleider in hosting.

Bezoek website: klik hier om naar hostnet.nl te gaan

Hostnet.nl website
Hostnet.nl

Conclusie

Je hebt dus veel keuze om een hosting partner te kiezen, elk platform biedt zijn eigen voordelen.

Heb je vragen over hosting of wil je hosting bestellen bij ons? Contacteer ons dan hier, of mail ons op info@kopstorm.com