Wat is in 2024 het beste tijdstip om te posten op instagram?

Instagram is een sociaal netwerk waarmee je gratis foto's en video's kan delen met de hele wereld.
Gepubliceerd op:
21/10/2019
Instagram
Auteur:
Elliot Mersie
Auteur:
Elliot Mersie
Volgende blog
Arrow

In juni had Instagram 1 miljard actieve gebruikers

Instagram is wereldwijd één van de meest populaire platformen op social media. Volgens een onderzoek van Statista had Instagram in juni 2018 1 miljard actieve gebruikers. Dit zijn dus veel doelgroepen die kunnen worden bereikt via Instagram. Bovendien wees het onderzoek uit dat 41% van de gebruikers jonger is dan 24 jaar. Naast het gebruiken van kwalitatieve content is ook het moment wanneer een bericht wordt gepost erg belangrijk voor succes. Wat is de beste tijd om een Instagram post te plaatsen?

Het algoritme van Instagram

Instagram heeft een algoritme gemaakt voor het prioriteren van berichten. Voorheen waren alle berichten chronologisch zichtbaar voor de gebruiker, de meest recent geplaatste berichten stonden dan bovenaan. Nu hangt de volgorde van de berichten af van de waarschijnlijkheid dat het bericht wordt geliket door de gebruiker. Dit maakt het moeilijker voor bedrijven om bovenaan in de feed te komen.

Volgens een onderzoek van Hopperhq doet het Instagram algoritme het volgende:

 • Evalueert hoe “goed” de inhoud is gebaseerd op interactie;
 • Zet deze “goede” inhoud bovenaan bij gebruikers die waarschijnlijk een actie ondernemen bij het zien van de inhoud.

Dit is wat er gebeurt:

 • Wanneer je een bericht post op Instagram dan wordt deze maar aan een klein aantal van je volgers getoond, dit is geschat op ongeveer 10%.
 • Het algoritme controleert dan hoe snel deze volgers interactie hebben met het bericht. Het gaat dus niet alleen om hoe veel likes je krijgt maar ook hoe snel je deze krijgt.
 • Ook wordt het bericht vergeleken met eerdere berichten om te zien of deze beter presteert. Het wordt vergeleken op basis van de gemiddelde interactie ratio en snelheid.
 • Wanneer het bericht goed presteert, dan wordt het gekenmerkt als “goede inhoud” wat mensen willen zien. Daardoor zal het worden getoond aan een groter percentage van je volgers, zal het hoger komen in de tijdlijn van andere gebruikers en kan het eventueel zelfs op de ontdekkingspagina komen.

Deze punten maken het nog belangrijker om een bericht te plaatsen op het best mogelijke tijdstip. Wanneer er niet veel gebruikers online zijn dan is er minder interactie met het bericht en zal het langer duren voordat er voldoende interactie is. Dit is negatief omdat het bericht dan niet gekenmerkt zal worden als een bericht met “goede inhoud”.

Person adding new post on instagram

Publiek opbouwen en timing testen

Om een ​​groot aantal Instagram volgers op te bouwen, moet je boeiende content hebben waar je publiek geïnteresseerd in is. Maar als je jouw content niet op het juiste moment publiceert, zullen de meesten het nooit zien. Dus hoe kom je erachter wat de beste tijden en dagen zijn voor jouw publiek om te posten? De beste manier om een ​​ideale post tijd te vinden, is door de timing van jouw berichten te testen om te zien welke tijd de meeste betrokkenheid oplevert. Om je daar een beetje mee te helpen heeft Sprout Social, een platform voor beheer van social media, een analyse gedaan op basis van klantgegevens om te zien welk moment en op welke dag hun eigen posts op social media de meeste betrokkenheid opleverden.

Beste tijd om te uploaden op Instagram

Dit zijn volgens Sprout Social de beste tijden en dagen om te posten op Instagram over het algemeen:

 • Beste tijden: woensdag om 15:00 uur, donderdag om 05:00, 11:00, 15:00 en 04:00 uur en vrijdag om 05:00 uur
 • Beste dag: donderdag
 • Meest consistente betrokkenheid: 9:00 tot 18:00 uur van dinsdag tot vrijdag
 • Slechtste dagen: zondag en maandag

Posten om 05:00 uur van dinsdag tot vrijdag genereert een aantal van de hoogste engagementen, mensen controleren hun telefoons meestal direct wanneer ze wakker worden.

Posten van 11:00 tot 15:00 uur tijdens de weekdagen genereert ook veel betrokkenheid, mensen kijken vaak even op hun telefoon tijdens de lunch of wanneer hun mentale energie begint op te raken tegen het einde van de werkdag.

Als je in het weekend wilt posten, plaats dan op zaterdag rond 11:00 uur wanneer mensen vaak veel vrije tijd hebben.

Iphone laying on table with instagram dashboard

Beste tijd om te posten op Instagram
voor elke dag van de week

Gemiddeld zijn dit de beste tijdstippen voor een post te plaatsen op Instagram tijdens de week:

 • Maandag: 13:00 uur
 • Dinsdag: 05:00 uur
 • Woensdag: 15:00 uur
 • Donderdag: 16:00 uur
 • Vrijdag: 05:00 uur
 • Zaterdag: 11:00 uur
 • Zondag: 10:00 uur

Deze tijden zijn gemiddelde tijden en verschillen per doelgroep en soort bedrijf. De precieze tijden voor uw eigen pagina en doelgroep kunnen worden gevonden onder het Instagram account van uw bedrijf. Wanneer u een bedrijfsprofiel heeft, is het mogelijk om de statistieken van de pagina en berichten te zien. Hiervan kunt u aflezen wanneer uw volgers online zijn en het meest actief zijn op Instagram en welke soort berichten zij interessant vinden.

Vaak is het zo dat de beste tijd om een bericht te posten erg onhandig is. Het zijn vaak tijden buiten werkuren, laat in de avond, in de weekenden en soms zelfs ’s nachts. Dit laatste is wanneer het grootste deel van de doelgroep zich in een andere timezone bevindt. Het is daarom verstandig om uw Instagram posts in te plannen. Hierdoor hoeft u ’s avonds laat niet de wekker te zetten om een bericht te plaatsen maar gebeurt dit automatisch.

4 clocks with different times

Timing is essentieel

Het publiek van elk merk is anders. Om een ​​betrokken Instagram-doelgroep te bouwen, moet je weten wie je volgers zijn. En een van de beste manieren om je publiek te leren kennen en hun aandacht te trekken, is door precies te weten wanneer ze actief zijn op de app. Aan het begin zit er niet veel anders op dan testen op basis van de statistieken die bekend zijn. Als het goed is kun je hier al snel een consistente lijn in herkennen. Durf vooral ook te vragen wat je volgers het fijnste vinden. Stel een vraag in je verhaal, onder een post of bedenk een andere unieke manier. Je volgers stellen het alleen maar op prijs dat je rekening wilt houden met hun.

Consistent berichten posten

Niet alleen het exacte tijdstip heeft invloed op het aantal likes. Het is ook belangrijk om consistent te zijn met het plaatsen van berichten. Er zijn geen duidelijke richtlijnen voor hoe vaak je precies een bericht moet plaatsen op Instagram, zolang het maar consistent is. Wanneer je volgers weten dat je elke dag om 17:00 uur een bericht plaatst, dan zullen zij ook elke dag om die tijd een bericht verwachten en er misschien ook naar uitkijken.

Het is verstandig om een planning te maken van de berichten die je graag op Instagram wil zetten. Als je dit niet doet, en je post veel berichten, dan kom je er op een bepaald moment misschien achter dat je helemaal niet genoeg verschillende inhoud hebt om te plaatsen. Maak bijvoorbeeld een planning per maand om zo te kunnen zien wanneer je een bericht gaat plaatsen en wat de inhoud van dat bericht is.

Het is ook belangrijk om niet té veel berichten achter elkaar te posten. Je kan hierdoor je volgers overvallen en dit kan er voor zorgen dat ze je berichten niet meer liken. Mocht je veel verschillende inhoud hebben en wil je dit allemaal zo snel mogelijk aan je volgers laten zien, zorg er dan voor dat je niet meer dan 2 berichten per dag post. Als je berichten kort achter elkaar post dan zullen je volgers dit meer gaan zien als spam. Wil je dat je volgers altijd een beetje nieuwsgierig blijven? Post dan berichten 1 keer in de 2 dagen of zelfs 1 keer per week op een vaste dag.