Facebook wordt Meta

Facebook heeft de naam van haar moederbedrijf verandert naar Meta.
Gepubliceerd op:
2/11/2021
Meta
Auteur:
Norbert Vercauteren
Auteur:
Norbert Vercauteren
Volgende blog
Arrow

Meta vervangt de naam Facebook

Facebook verandert de naam van haar moederbedrijf in Meta. Dat heeft topman Mark Zuckerberg aangekondigd op de jaarlijkse Connect-conferentie, een virtueel event van het bedrijf.

Bestaat Facebook dan niet meer? Jawel, Facebook bestaat nog steeds. maar niet meer als bedrijf op zich. Het is de sociale netwerksite van het Zuckerberg’s nieuwe bedrijf Meta. Meta is de nieuwe naam die komt in de plaats van Facebook inc.

Met die nieuwe naam wil Zuckerberg een statement maken. Meta wil meer zijn dan sociale media alleen. Hij wil dat Meta een toonaangevend bedrijf wordt in het creëren van het “metaverse”. Het meta-wat? Het metaverse!

Meta?

De verklaring van Meta is een beetje moeilijker, saaier ook. Heb je de moed? Lees dan verder.

Los van de bedrijfsnaam, wat betekent het woord Meta?

Sommigen noemen meta een ‘hoger niveau’, ‘a next level’. hmm… niet helemaal juist. Messi is als voetballer van een ‘hoger niveau’ maar dat is niet het soort ‘hoger’ waar meta voor staat.

Wat is ‘hoger niveau’ dan wel? In de huidig gangbare talen kan je de betekenis van meta het best omschrijven als ‘over zichzelf’, ‘zichzelf overstijgend’, vanuit een helikopterview naar zichzelf kijken..

Enkele voorbeelden ter verduidelijking:

  • metahumor: is humor over humor.
  • metaonderzoek: is onderzoek naar hoe het onderzoek is uitgevoerd.
  • metacommunicatie: is praten over de manier en de toon waarop je met elkaar praat.
  • meta-analyse: verschillende analyses over een onderwerp samenbrengen en dat geheel opnieuw analyseren.

Voila! We weten dat dit niet eenvoudig is, maar hopelijk heb je al een duidelijker beeld over 'Meta'.

Voorbeeld Metaverse

Metaverse?

Als je  min of meer wat Meta is, dan zal je  Metaverse ook gemakkelijker begrijpen.
Metaverse is een samentrekking van de woorden Meta en Universe. Het is dus een meta universum.

Het Metaverse ontstaat wanneer de echte fysiek tastbare wereld waar wij in leven door digitale aansturing vermengd wordt met de virtuele wereld van computers en internet. Het lijkt alsof alles wat je er in waarneemt en beleeft echt is. Je krijgt ook dikwijls het gevoel er fysiek in aanwezig te zijn (immersion).

In het Metaverse mag je termen verwachten als: mixed reality, extended reality, virtual reality, simulated reality, augmented reality, second identity, virtual identity, avatar, second life, cyberspace, my space, communities...

Het metaverse is een parallelle wereld waarin mensen “leven” en “beleven” zonder de beperkingen van onze fysieke wereld. In het Metaverse wordt alles mogelijk.

Metaverse: voorbeelden

Augmented reality

Pokémon AR+: Het beeld van Pokémon verschijnt op het scherm van je mobieltje alsof het vlak voor jouw voeten echt in het gras of op een steen zit. Om hem te vangen moet je hem voorzichtig besluipen. Zoniet schrik je hem af en is hij weg.

Virtual reality

Met een VR-bril kijk je 360° video, bij gamen heb je het gevoel dat je er midden in zit. Je zit virtueel aan een zonnig strand of je geniet van een rondleiding in een museum. Je ervaart dit allemaal alsof het echt is, maar dat is het niet. Je wil een huis kopen dat volledig moet gerenoveerd worden. Via de VR-bril wandel je door- en zie je je gerenoveerde huis, ook al is het dat nog niet.

Avatar

Virtueel een eigen leefruimte, een dorp… bouwen. Jezelf een virtuele identiteit en persoonlijkheid geven. Als avatar in het dorp leven, shoppen, ontspannen… samen met andere avatars of meerdere avatars van jezelf. Met de avatars van je kinderen of jezelf virtueel een rooftop-bar in New York bezoeken. Het is allemaal Metaverse.

Holoportation

Holoportation is het simpelst uit te leggen met het beroemde “beam me up Scotty” uit Star Trek. Alleen als Scotty lijfelijk in Australië zit en hij wordt in het Metaverse “gebeamd” naar een plek in Europa, dan zal je Scotty horen en zien, inclusief de gekke bokkesprongen die hij in Australië maakt. Je kan met hem praten van man tot man. Alleen... je kan hem niet vastpakken. Hij is niet lijfelijk aanwezig. Wat van Scotty aanwezig is, is een digitale replica, in 3D bewegend, sprekend en luisterend. Alhoewel holoportation nog in de kinderschoenen staat (vnl. ontwikkeling van Microsoft) zijn er al succesvolle experimenten (Metaverse 2.0).

Besluit

Zuckerberg wil een nieuw internet, een internet dat zichzelf overstijgt (meta!). Met Meta en het project Metaverse wil hij een plek creëren waar de werkelijkheid en het virtuele verregaand door elkaar lopen. Mensen zullen zelf deel uitmaken van het Metaverse. Zij zullen er elkaar virtueel ontmoeten, samen werken, sporten, ontspannen, reizen en zelfs tijdreizen. Met Metaverse wordt (bijna) alles mogelijk.